İçindekiler
Statik web sitesi, resim, video, metin vb. verileri herhangi bir veritabanından almayan ve tamamen HTML kaynaklı olarak tasarlanan web siteleridir. Uzmanlık gerektiren özelliklere sahip olduğu için web tasarımcılar dışında hiç kimse sitede güncelleme gerçekleştiremez. HTML, CSS ve Javascript kaynağına sahip statik web siteleri, esnemenin yapılamadığı otomatik bir yanıt sistemi olarak da tanımlanabilir.
Statik web sitelerinde veri girişleri sık sık yapılamaz. Web sitesinin içeriğinde sürekli değişim olmayan ve sınırlı sayıda sayfaya sahip olan, etkileşim almayan ve genellikle tanıtım ve bilgi içeren web siteleri için bu altyapı kullanılabilir. Statik web sitesi özellikleri arasında en dikkat çekeni, dinamik sitelere göre daha düşük maliyete sahip olmasıdır. Fakat dinamik web sayfaları kadar pratik bir kullanıma sahip değildir.
Statik Web Sitesi Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Statik web tasarımı ve güncellenmesi sadece web tasarım uzmanları tarafından yapılabildiği ve pratik bir kullanıma sahip olmadığı için dinamik siteler kadar tercih edilmez. Statik web siteleri özellikle değişmeyecek bilgilere sahip firmaların tanıtımları için tercih edilebilir. Veritabanına bağlı olarak oluşturulmadığı için bu siteler güncelleme açısından oldukça zahmetlidir. Özellikle firma iletişim bilgileri, hizmet standartları vb. tanıtım bilgileri ağırlıklı hizmet sağlayan kurumlar için statik sitelerin önemi oldukça büyüktür.
Çok sık güncelleme ve içerik aktarımı yapılması hedeflenen siteler için statik web sitesi kullanımı tercih edilmemektedir. Statik web siteleri üzerinden yapılacak her bir değişiklik için HTML olarak tüm sayfalar için değişiklik yapılması gerekir. Bu yönüyle statik web siteleri çok fazla tercih edilmemektedir.
Statik Web Sitesinin Başlıca Özellikleri
Statik web sitesi güncelleme ve tasarım açısından oldukça teknik ve bir o kadar da zordur. Site içi kaynakları herhangi bir veritabanına ihtiyaç duymadan alması statik web sitelerinin en ayırt edici özellikleri arasında yer almaktadır. İnternet kullanıcıları web sitesini her ziyaret ettiklerinde, dinamik sitelerden farklı olarak sürekli aynı bilgiler ile karşılaşırlar. Olası bir değişiklik için tüm sayfalarda HTML kaynaklı kodların değiştirilmesi gerekir. Bu da oldukça zahmetli olabilir.
Statik web sitelerinin sahip olduğu temel özellikler arasında:
- Kullanıcılar ile etkileşim sağlamaz,
- Güncellemeler HTML ile her sayfa için yapılır,
- Geliştirilmesi basittir fakat herkes tarafından güncellenmez,
- Tanıtım ve sabit bilgi içeriklerine sahiptir,
- Sayfa boyutu küçüktür,
- Herhangi bir veritabanından verilerini almaz.
Statik web sitelerinin sahip oldukları özellikleri kullanımı açısından hem avantaj hem de birçok dezavantaja sahiptir. Genellikle sürekli içerik paylaşımı yapacak ve değişen bilgilere yer verecek kişiler tarafından statik web sitelerinin tercih edilmesi yanlıştır.
Modern web sitelerinin sağladığı birçok farklı avantajdan kullanıcıları mahrum bırakmaktadır. Dinamik web sayfalarına göre daha ekonomik olmasına rağmen kullanım açısından pekte pratik sayılmaz.
Statik Web Sitesinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Statik web sitesinin avantajları arasında en dikkat çekenlerden biri sitenin geliştirilmesinin oldukça basit olmasıdır. Site içindeki verileri herhangi bir veritabanına bağlı olmaksızın oluşturan statik web sitesi, aynı zamanda daha ekonomiktir. Fakat kullanım özellikleri açısından uzmanlar tarafından güncellenebildiği için gerçek kişiler tarafından statik web siteleri çok fazla tercih edilmez. Statik web sitelerinin sağladığı başlıca avantajlar arasında:
- Kolay geliştirilebilir,
- Küçük boyutlu sayfalar ile kısa sürede sayfa yüklenebilir,
- Dinamik sitelere göre daha güvenlidir,
- Veritabanına ihtiyaç duymaz.
Kullanım açısından birçok farklı avantaj sağlamasına rağmen genellikle dinamik sitelere göre daha zorlu bir güncellemeye ve kullanıma sahip olduğu için kullanıcılar tarafından kullanılmaz. Statik web sitesi özellikleri kurumsal ve sabit siteler için büyük bir avantaj sağlar.