İçindekiler
Bootstrap kullanılan siteler genellikle ilk bakışta kendini göstermektedir. Profesyonel web siteleri tasarlamak ve geliştirmek için yaygın olarak kullanılan bootstrap, açık kaynak kodlu, web sayfası veya uygulama geliştirmek için kullanılan bir tür HTML ve CSS tabanlı web tasarım şablonlarıdır. Web siteleri üzerinde ara yüz bileşenlerinin tasarlanarak kullanılmasında oldukça etkin bir kullanım alanına sahiptir.
Web sitelerinde ön yüz çatısı ve araçların bootstrap ile, navigasyon çubuğu, buton vb. bileşenler program üzerinden kullanılabilir. Bootstrap, Github üzerinde star ile 33 binden fazla fork sayısına ulaşarak, sitenin en popüler uygulamalarından biri olmuştur. Açık kaynak kodlu ücretsiz bir CSS frameworkür ve tasarım aracı olan bootstrap, masaüstü, dizüstü ve mobil cihazlar için uyumun sağlanması adına oldukça büyük avantaj sağlamaktadır. Duyarlı tasarım olarak ifade edilen tüm cihazlarla uyumlu tasarımlar için bootstrap kullanılmaktadır. Bootstrap özellikleri ve kullanım açısından sağladığı avantajları sayesinde günümüzde yaygın olarak kullanılan tasarım uygulamalarından biridir.
Bootstrap Ne İçin Kullanılır?
Bootstrap kullanımı günümüzde bir web sitesinin içeriği için gerekli olan tüm unsurların tasarlanması için kullanılan bir uygulama aracıdır. Bootstrap ile son derece farklı işlemler web siteleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Profesyonel bir web tasarımı için en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan bootstrap, web sitesi tasarımları için kullanıcıların ihtiyaç duyacağı hemen hemen tüm unsurlar için avantaj sağlar. Bootstrap yaygın olarak kullanıldığı alanlar:
- Tipografik unsurlar,
- İmajlar,
- Modal pencereler,
- Slider,
- Carousel,
- Dropdown,
- Navigasyon çubukları,
- Site içi butonlar,
- Thumbnaili uyarı ve bildirim balonları,
- Etiketler,
- Sayfalandırma vb.
Daha birçok farklı işlem ve teknik için bootstrap tercih edilebilir. Program içinde çok sayıda şablon hazır olarak bulunmaktadır. Kaynaklar içinde yer alan tüm unsurlar için kodları kopyala yapıştır yaparak anında özel tasarımları web sitesi için tercih edebilirsiniz.
Özellikle hazır şablonlara sahip olduğu için birçok kişi tarafından web tasarımı için en çok tercih edilen sistemlerden biri haline gelmiştir. Hazır bir sitem olması bootstrap’ın kolay ve rahat bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Ancak her ne kadar kopyala yapıştır sistemleri için kullanılabilir olsa da ana template dosyası için bazı teknik işlemlerin yapılaması gerekmektedir.
Web sayfalarının birbirleri ile benzer özellikle ve tasarım açısından neredeyse birbiri ile aynı olması bootstrap kullanımının yaygın olmasından kaynaklanmaktadır. Açık kaynak kodlu bir sistem olması nedeniyle kişiye özel renklendirme ve tasarım seçenekleri de sunulmaktadır.
Bootstrap Nasıl Kullanılır?
Bootstrap temel özellikleri ve kullanım açısından büyük kolaylık sağlaması, web tasarımı için çok sık tercih edilmesine neden olmaktadır. Çoğu kodun hazır bir şekilde şablon olarak yer alması kopyala yapıştır yaparak sistemlerin web sitesi için kullanılmasını sağlamaktadır. Ancak yine de kullanımı için bazı teknik detayların bilinmesi gerekir. Ana template dosyası için çeşitli önemli unsurlar bulunmaktadır.
Web sayfasının HTML5 olması ve bootstrap içi CSS dosyası ve Jquery Scriptini de web sayfasına eklemeniz gerekmektedir. Referans sitesi üzerinden web sitesinin içinde yer alan hemen hemen tüm farklı unsurlar için uygulamadan yararlanmanız mümkündür.
Bootstrap ile tüm alanlarda web sitesinin rahat ve uyumlu bir şekilde kullanılması sağlanabilmektedir. HTML ve CSS tabanlı web tasarım şablonlarını, uygun araçlar üzerinden kopyalayarak rahatlıkla web siteniz için kullanmaya başlayabilirsiniz. Bootstrap özellikleri ve kolay kullanımı günümüzde herkes tarafından bu sisteminin kullanılmasını sağlamıştır. Genellikle birçok site ile benzer şablonlar yer aldığı için web sitenizde bu sistemi kullanarak özgün yakalamak oldukça zordur.