İçindekiler
Dinamik web sitesi örnekleri incelendiğinde karşımıza çıkan en önemli unsur, statik web sitelerinin aksine dinamik web sayfalarının belirli bir veritabanına bağlı olarak içeriğe sahip olmasıdır. PHP gibi özel kodlama dilleri ile tasarlanan bir tür erişim sistemi olarak dinamik web siteleri tanımlanabilir. HTML, ASP, PHP gibi özel programlama dilleri ile kullanılarak web sitesi dinamik ve hızlı bir yapıya sahip olur. Web sitelerine ait tüm veriler çeşitli veri tabanları içinde tutularak uygun veriler HTML’den değil bu kaynaklardan çekilmektedir.
Web sitesi için verilerin alternatif veritabanları üzerinde yer alması içerik güncelleme ve düzenleme açısından kullanıcılar için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Dinamik web sitelerinde özellikle sabit, belirli bir kitle için içerik oluşturulabilmektedir. Kodlama hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan bile rahatlıkla dinamik web siteleri içinde içerik paylaşımı yapılabilir. Kullanıcı panelleri ile dinamik web sitesi üzerinden herkes rahatlıkla güncelleme gerçekleştirebilir.
Dinamik Web Sitesinin Özellikleri Nelerdir?
Dinamik web sitesinin özellikleri arasında en dikkat çekeni kullanıcılar açısından bu sitelerin daha kolay bir kullanım özelliği sunmasıdır. Kullanıcılar ile etkileşim özelliklerine sahip olan bu siteler üzerinden herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan da içerik paylaşımı gerçekleştirilmektedir. HTML kodlarını diğer programlama dilleri (ASP, PHP) ile kullanarak web sitelerinin daha dinamik bir hal alması sağlanır.
Dinamik web sitelerinin bir diğer ayırt edici özelliği ise site yöneticileri ile kullanıcıların etkileşim imkanına sahip olmasıdır. Site içinde yer alan bilgiler üzerinde rahatlıkla değişiklik yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu siteler üzerinde karşılıklı paylaşım imkanı da sağlanmaktadır. Her ne kadar bu sitelerin kullanımı ve içerik yenilemesi kolay olsa da yapımı ve kurulumu için mutlaka uzman yazılımcılardan ve web tasarımcılardan yardım alınması gerekmektedir. Bazı hazır siteler ve şablonlar ile dinamik web sitesi oluşturmakta mümkündür. Dinamik web sitesi kullanımı ve tasarımı açısından birçok farklı yönden avantaj sağlamaktadır.
Dinamik Web Sitesinin Başlıca Avantajları Nelerdir?
Dinamik web sitesinin avantajları arasında en önemlisi kullanıcıya özgü özel içeriklerin oluşturulmasıdır. Kolay bir şekilde içerik güncellemesi ve içerik ekleme işlemleri yapılması da dinamik sitelerin sahip olduğu en önemli avantajlar arasında yer almaktadır. Dinamik web sitelerinin sağladığı başlıca avantajlar arasında:
- Kolay ve hızlı içerik güncellemesi sağlar,
- Kullanıcı ve yönetici arasında etkileşim ve içerik paylaşımına izin verir,
- Üyelik ve içerik paylaşımı açısından kolaylık sağlar,
- Arama motorları üzerinde çeşitli çalışmalarla sıralama çalışması yapılabilir.
Söz konusu bu avantajların yanı sıra dinamik web sitelerinin sahip olduğu bazı dezavantajlarda bulunmaktadır. Dezavantajları arasında en dikkat çekenlerinden biri statik sitelere göre daha yavaş yüklenmesi ve güvenlik riskinin daha fazla olmasıdır. Bunun yanı sıra ekonomik açından daha yüksek ücretlerle bu siteler tasarlanmaktadır.
Dinamik Web Sitesinin Statik Sitelerden Farkı Nedir?
Dinamik ve statik web sitesinin farkları arasında en önemlisi statik web sitelerinin içerik güncellemesi için daha zorlu ve detaylı yöntemler istemesidir. Dinamik web sitelerinde ise içeriklerin güncellemesi oldukça basit ve kolaydır. Dinamik web siteleri aynı zamanda daha çok kullanıcı dostudur. Dinamik ve statik web siteleri arasındaki temel farklar arasında:
- Statik sitelerde içerik herhangi bir veritabanına ihtiyaç duymaz.
- Dinamik web sitelerinde PHP gibi programlama dilleri ile veritabanında içerikleri saklanır.
- Staik web siteleri daha hızlı ve küçük boyutlara sahiptir.
- Dinamik web siteleri nispeten daha yavaş ve çok fazla içeriğe sahip olabilir.
Dinamik web sitesi kullanım açısından daha avantajlıdır.